Ce este Html

In jos

Ce este Html

Mesaj  Jmecherul la data de Dum Mar 09, 2008 8:00 pm

Tutorial HTML
Ce este HTML-ul?
HTML este prescurtarea HyperText Markup Language. HTML este cea mai populara limba a web-ului. Pagini si sit-uri web sunt scrise in HTML. Cu HTML si WWW, poti aduce in acelasi loc texte, sunete, poze, si link-uri. Documentele HTML pot fi compuse si editate pe orice tip de calculator.
Cui i se adreseaza acest tutorial?
Acest tutorial se adreseaza celor interesati sa invete HTML. Probabil iti doresti propria ta pagina de web, sau chiar un intreg sit. Probabil administrezi deja propriul sit dar nu este creat de tine. Esti in cel mai potrivit loc. Nu iti trebuie experienta, aici vei putea invata HTML de la A la Z.
Capitolul 1(Cum sa construiesti o pagina web)
Sa incepem...

Acest tutorial te va invata cum sa iti scrii propriile pagini web in limbaj HTML. Nu ai nevoie de vreun editor special pentru a folosi acest ghid, orice editor de text este perfect atata timp cat stii sa il folosesti. Invatand HTML vei avea mai mult control asupra aspectului paginei tale web, si vei descoperi cu usurinta cai pentru a imbunatati chiar mai mult aspectul paginei web. HTML este un limbaj independent de platforma pe care ruleaza adica nu se schimba de la un calculator la altul sau de la un program la altul. Cele mai intalnite editoare HTML sunt Notepad pentru Windows si Pico pentru Linux. Pentru salvare in format HTML selectati in editor "all format" si la numele documentului adaugati terminatia ".html", aceasta in cazul in care editorul nu are optiune de a selecta direct extensia HTML. Pentru ca pagina ta web sa poata fi vazuta in WWW trebuie pusa pe un server, pentru inceput daca nu aveti deja un server setat acasa sau un host, cautati host gratis care pot oferi indeajuns de mult spatiu pentru inceput.
Scrierea documentelor HTML
Dupa ce v-ati gasit un host pentru a va plasa site-ul sau pagina web, trebuie sa incepeti crearea paginilor. Cand lucrezi cu HTML este foarte indicat de a avea 2 copii a documentului. O copie trebuie sa fie pe spatiul alocat de host iar a doua pe hard-ul dumneavoastra, astfel problemele cu caderile de curent, pierderea conexiunii la internet neafectand munca dumneavoastra. Recomand crearea unui director pe hard disk pentru a pune in el documentele HTML, imaginile , sunetele care doriti sa apra pe site.
Index.html
Pagina principala trebuie denumita "index.html", majoritatea serverelor fiind setate sa recunoasca pagina principala dupa aceasta denumire. In cazul in care "index.html" nu functioneaza ca pagina principala, contactati persoana care administreaza server-ul si intrebati-l ce denumire are server-ul setata pentru a recunoaste pagina principala.
Capitolul 2(Bazele unei pagini HTML)
Taguri...
Pagina pe care o vizionezi acum este un document HTML, vezi link-ul "html2.html" unde "html2" este denumirea pe care i-am dat-o acestei pagini web iar".html" este extensia documentului.
Intr-un document HTML poti avea caractere bold, italice, mici si mari.

Pentru a crea propozitia de mai sus, codul HTML va arata asa:

Intr-un document HTML poti avea caractere bold , italice, <font>mici</font> si <font>mari</font>

Bine, bine...dar ce inseamna aceste "<" si ">" ? Cand scrii un anumit lucru intre aceste doua semne, creezi un lucru cunoscut sub numele de tag. De exemplu, tagul da comanda de a incepe scriere cu caractere bold, si tagul da comanda de a opri scrierea cu caractere bold. Tagul cu semnul slash(/) este cunoscut ca tag de inchidere. Cele mai multe taguri necesita si un tag de inchidere, dar nu toate. Tagurile formeaza intreaga structura a unui document HTML.


Acest text are caractere bold. ,
este tag de deschidere iar este tag de inchidere.

Sa incercam un mic exercitiu:

#1:Eu invat html. = Eu invat html.
#2:Eu invat html. = Eu invat html.
in a doua propozitie este o greseala, care este? Cu siguranta ai observat lipsa (/) din al doilea tag al propozitiei 2, astfel browser-ul neavand comanda de a inchide textul scris bold.
Structura documentelor HTML
Documentele HTML sunt fisiere ce contin texte, si care primesc extensia .htm, .html, .shtml. Documentele HTML au doua parti, "head"-ul si "body"-ul. "Body" este partea mai mare a documentului in care se va gasi continutul paginii."Head"-ul unui document contine titlul acelui document si o scurta descriere.

Structura unui document HTML, exemplu:

<html>
<head><title>Titlul aici</title></head>
<body>Continut pagina aici</body>
</html>

Pentru a intelege mai bine si usura munca, poti lasa spatii intre liniile documentului.

Nota: Spatiile libere vor fi ignorate de catre browser in momentul interpretarii.

Tot ceea ce se gaseste intre tagurile title va fi titlul documentului, acesta va aprea in momentul vizionarii documentului in susul paginii in bara pentru titlu (in stanga butoanelor de minimalizare/maximalizare/inchidere ale paginii).


Capitolul 3(Bazele unei pagini HTML)
Heading-uri...
Heading-urile sunt unele dintre cele mai importante taguri din continutul(body) al unui document HTML. Tagul de deschidere pentru heading este <hn> si cel de inchidere fiind </hn> unde "n" reprezinta marimea heading-ului; acesta variand de la 1 la 6 (1 fiind cel mai mare iar 6 cel mai mic).

Exemple:

Coyotul pregateste capcane. {Heading 1}
sursa: <h1> Coyotul pregateste capcane. {Heading 1}</h1>

Coyotul pregateste capcane. {Heading 2}
sursa: <h2> Coyotul pregateste capcane. {Heading 2}</h2>

Coyotul pregateste capcane. {Heading 3}
sursa: <h3> Coyotul pregateste capcane. {Heading 3}</h3>

Coyotul pregateste capcane. {Heading 4}
sursa: <h4> Coyotul pregateste capcane. {Heading 4}</h4>

Coyotul pregateste capcane. {Heading 5}
sursa: <h5> Coyotul pregateste capcane. {Heading 5}</h5>

Coyotul pregateste capcane. {Heading 6}
sursa: <h6> Coyotul pregateste capcane. {Heading 6}</h6>

Linii orizontale...
Liniile orizontale sunt folosite pentru a separa diferite arii intr-o pagina web. Tagul pentru linie orizontala este <hr>, aceasta comanda nu are tag de inchidere. I se pot adauga acetui tag diferite atribute, ca: width=n (pentru lungimea liniei) sau width=n% (pentru lungimea liniei raportate la toata lungimea ecranului), size=n (pentru linie ingrosata dar transparenta) si noshade (pentru linie ingrosta plina). Un tag <hr> fara atribute va fi interpretat ca linia sa aiba toata lungimea paginei.

Exemple:


<hr>


<hr>


<hr>


<hr>

Nota:Se pot folosi mai multe atribute intr-un tag.


<hr>

Capitolul 4(Taguri uzuale)
Paragrafe...
Paragrafele se folosesc destul de des in HTML, la fel ca in scriera unei povesti, carti, etc..Tagul de deschidere pentru paragraf este <p>, iar cel de inchidere este </p>. Tagul de inchidere pentru paragraf nu este intotdeauna necesar dar se recomanda folosirea lui.

Exemplu:(o perla de la BAC)
In "Sobieschi si romanii" autorul descrie cum o mina de plaiesi au rezistat asediului perfid al puternicei armate din Iasi. In final, plaiesii, se predau in mod eroic, lasind cetatea neamtului.

Sursa: <p> In "Sobieschi si romanii" autorul descrie cum o mina de plaiesi au rezistat asediului perfid al puternicei armate din Iasi. In final, plaiesii, se predau in mod eroic, lasind cetatea neamtului.</p>


Formatul textului...
O pagina web fara un format anume al textului va arata plictisitoare. De aceea se folosesc aceste taguri pentru text(bold, italice, subliniat).Cateva taguri cunoscute pentru formatul textului sunt si pentru bold, si pentru italice, si pentru subliniat. Pentru dimensiunea textului se folosesc tagurile <font> si </font>.

Exemplu:
Eu invat la matematica.

Sursa:eu invat la <font>matematica.</font>
Atribute de aliniere in pagina web
Multe taguri suporta atribute de aliniere in pagina; aliniere la stanga, in centru, la dreapta. Atributul align se ataseaza tagului de deschidere inaintea semnului >.

Exemple:
Aliniere stanga

<h2>Aliniere stanga</h2>

Aliniere centru

<h2>Aliniere centru</h2>

Aliniere dreapta

<h2>Aliniere dreapta</h2>


Sfarsitul randului...
Tagul pentru sfarsit de rand este <br>. Acest tag nu are un altul pentru inchidere.

Exemplu fara tag de sfarsit de rand:
O cafea. Doua Cafele. Trei cafele.
Sursa:
O cafea.
Doua cafele.
Trei cafele.

Exemplu cu tag de sfarsit de rand:
O cafea.
Doua cafele.
Trei cafele.
Sursa:
O cafea.<br>
Doua cafele.<br>
Trei cafele.<br>


Capitolul 5(Imagini si Link-uri)
Link-uri...
Link-urile sunt esenta webului, fara acestea paginile unui sit nu ar avea legatura intre ele. Pentru a adauga un link se foloseste tagul de deschidere <a> si tagul de inchidere </a>. Tot ce va aparea intre aceste doua taguri va fi subliniat si colorat, iar in momentul click-ului pe acel text, browser-ul va fi trimis spre locatia data.

Exemplu:
Viziteaza www.dforum.ro!
Sursa:
Viziteaza <a>DFORUM.RO</a>!

Daca link-ul este catre o pagina care se afla in acelasi director cu pagina curenta, nu mai ai nevoie sa introduci url-ul, doar numele paginii. Spre exemplu, daca ai o pagina care se numeste publicitate.html, poti folosi codul <a>Publicitate</a>

De retinut:link-urile sunt folosite pentru a naviga de la o pagina la alta, dar pot fi folosite si pentru trimiterea mail-urilor.
Exemplu:
Trimite un email la support@dforum.ro!
Sursa:
Trimite un email la <a>WebMaster</a>!

Tagului de deschidere i se pot atasa atributul target="_blank" pentru ca link-ul sa se deschida intr-o noua pagina.

Capitolul 12(Mai multe despre grafica)
Folosirea <br>...
Cand folosesti atributul align cu imaginile vei observa ca tot textul ce precedeaza imaginea se va gasi pe toata inaltimea imaginii. Pentru ca textul sa nu fie in dreptul imaginii folosesti tagul <br>.
Exemplu:

Aceasta masina este un Ferrari.
Va place?

Text nedorit in dreptul imaginii.

Sursa:
<img>Aceasta masina este un Ferrari.<br>Va place?
<br>Text nedorit in dreptul imaginii.

Acest tag este folositor si in alte cazuri, cum ar fi cand iti doresti ca o linie orizontala sa fie sub imagine si nu in dreptul ei.
Exemplu:

Aceasta masina este un Ferrari.
Va place?
Sursa:
<img>Aceasta masina este un Ferrari.<br>Va place?
<br><hr>

Capitolul 13(Tabele, Tabele)
Tabele...
Exemplu de tabel:

La ce sunt bune tabelele?
Tabelele sunt facute pentru a face informatia mai usor de interpretat si se pot considera chiar grafice.

Sursa:
<table>
<tr>
<th>La ce sunt bune tabelele?</th>
</tr>
<tr>
<td>Tabelele sunt facute pentru a face informatia mai usor de interpretat si se pot considera chiar grafice.</td>
</tr>
</table>

Tabelele sunt unele dintre cele mai provocatoare lucruri din codul HTML. Nu sunt greu de folosit, doar ca au un cod mai lung si necesita mai multa atentie. Tabelele incep cu tagul <table> care de obicei contine atributul border=n si se inchide cu tagul </table>. Daca atributul border are valoarea n=0 atunci marginea tabelei este invizibila.
Fiecare rand din tabela este definit de tagul <tr>.In fiecare rand al tabelului se gasesc casute, care sunt definite prin tagurile <td> si </td>. De multe ori, vei avea nevoie de un titlu al coloanei care se va afla pe primul rand, pentru aceasta se foloseste <th> si </th>. Tagul de introducere titlul coloanei face textul bold si centrat.

Exemplu de tabela cu mai multe randuri si coloane:

Titlu 1 Titlu 2 Titlu 3
Casuta A Casuta B Casuta C
Casuta D Casuta E Casuta F

Sursa:
<table>
<tr>
<th>Titlu 1</th><th>Titlu 2</th><th>Titlu 3</th>
</tr>
<tr>
<td>Casuta A</td><td>Casuta B</td><td>Casuta C</td>
</tr>
<tr>
<td>Casuta D</td><td>Casuta E</td><td>Casuta F</td>
</tr>
</table>

Introducerea atributului rowspan=n.
Exemplu:

Titlu 1 Titlu 2 Titlu 3
Casuta A & D Casuta B Casuta C
Casuta E Casuta F

Sursa:
<table>
<tr>
<th>Titlu 1</th><th>Titlu 2</th><th>Titlu 3</th>
</tr>
<tr>
<td>Casuta A & D</td><td>Casuta B</td><td>Casuta C</td>
</tr>
<tr>
<td>Casuta E</td><td>Casuta F</td>
</tr>
</table>

Se remarca adaugarea atributului rowspan=2 tagului <td>. Acest atribut a permis acelei casute sa se intinda pe doua randuri. Daca vrei ca o casuta sa se intinda pe n coloane adauga atributul colspan=n. Pentru schimbarea pozitiei textului pe orizontala in casuta se foloseste atributul align=left/center/right. Pentru schimbarea pozitiei textului pe verticala se foloseste atributul valign=top/middle/bottom.


Capitolul 14(Adaugarea de sunete)
Adauga sunete...
Pentru adaugarea de sunete unei pagini de web se foloseste tagul <embed>. Acest tag supota extensii de genul .wav, .mp3, .au, .midi.

Structura de baza a acestui tag:

<embed></embed>

Daca vrei ca sunetul sa inceapa automat la deschiderea paginii seteaza autoplay=true, daca nu vrei ca sunetul sa inceapa automat seteaza autoplay=false. Daca nu vrei ca player-ul sa apara in pagina seteaza hidden=true. Daca vrei ca sunetul sa se auda in mod repetat seteaza loop=true. Volumul se seteaza pe o scara de la 1 la 100 (50 fiind valoarea predefinita).

Exemplu:


Nota: Deoarece acest tag nu are atributul autoplay=true este necesar a apasa play.
avatar
Jmecherul
Onesti Webmaster
Onesti Webmaster

Numarul mesajelor : 390
Varsta : 27
Localizare : Onesti
Warm :
0 / 1000 / 100

Data de inscriere : 05/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://onesti.forumz.ro

Sus In jos

Re: Ce este Html

Mesaj  soparla-LiZaRd la data de Dum Mar 09, 2008 8:06 pm

bun tutorial da pt cei care nu au avut niciodata treaba cu html se uita degeaba in el Laughing
avatar
soparla-LiZaRd
Onesti Moderator
Onesti Moderator

Numarul mesajelor : 685
Varsta : 29
Warm :
0 / 1000 / 100

Data de inscriere : 06/03/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum